Bu işleyişi sağlarken kamera lensten aldığı görüntüyü dijitale dönüştürerek işlemcisine ve oradan da işletim sistemi sayesinde uzak erişim noktalarına, internet protokolünü kullanarak MJPG veya MPEG4 formatında görüntü ve ses olarak anında transfer etmektedir.
Bu transferi sağlamanız içinse IP kameranızı sadece mevcut bir yerel network ağına bağlamanız yeterlidir. IP protokol tabanları ile çalışan IP kamera, bağlı bulunduğu mekanın görüntüsünü eş zamanlı olarak mevcut yerel network veya internet ağınıza transfer ederek mevcut bulunduğunuz ortama çeşitli yöntemlerle görüntünüzü transfer edebilir.
IP kameralar, mini-kompakt bir yapıya sahip network görüntü iletişim kameralarıdır. Yerel network iletişim ağından ve mevcut bilgisayarlardan başka ekstra ekipman ihtiyaçlarına gerek duymadan çalışabilir. IP kameranın içerisine işlemcisi ve işletim yazılımları bulunan micro sistem entegre edilmiştir.
IP kamerada sesleri istenilen yerden duyabilmeyi sağlayan bir adet mikrofon standart olarak sunulmaktadır. Ayrıca istediğiniz herhangi bir mikrofonu bağlayarak, kameraların uzaklığına bağlı kalmadan da istediğiniz noktadaki önemli ortamların seslerini daha net duyabilir, kayıt edebilirsiniz.
IP kamera kablolu networke CAT5-CAT6 kablo ve RJ45 kablo ucu ile, kablosuz networke ise mevcut wireless yapısı ile eşleştirilerek kolaylıkla şifre doğrulaması yaparak bağlanabilmektedir. Wireless özelliği olmayan IP kameralarda ise rahatlıkla bir router ile kablosuz yapıya geçirilebilir.